
Politia dobrogeana a luat fiinta la sfârsitul anului 1878, mai exact la 23 noiembrie, când în aceasta provincie revenita la granitele firesti ale tarii în urma razboiului pentru independenta purtat împotriva Turciei a fost instaurata administratia româneasca. Forma de organizare a acesteia a fost identica cu cea din restul tarii.
În capitalele celor doua judete - Tulcea si Constanta - se înfiinteaza câte o politie de clasa a II-a, iar în celelalte orase - Babadag, Hârsova, Macin, Isaccea, Sulina, Medgidia, Mangalia si Cuzgun (Ion Corvin) - politii de clasa a III-a, toate încadrate cu personal redus ca numar.
Motivatia pentru care Politia Româna îmbraca haine festive la 25 martie se regaseste în istorie în timpul domniei lui Dimitrie Ghica, care a înmânat în anul 1822, Marelui Aga Mihaita Filipescu steagul Agiei legalizând functionarea acestei institutii. Steagul Agiei din 1822 era confectionat din matase de culoare galbena si de forma dreptunghiulara. Pe una din fete era pictat un chenar având în mijloc o ghirlanda, ambele din aur. Ghirlanda era timbrata cu o coroana princiara având încrucisate: buzdugane, drapele, lanci, sabii, pusti, iar sub ghirlanda se afla o balanta. Pe cealalta fata a steagului era pictata Maica Domnului sezând pe tron înaintea îngerului ce-i aducea vestea cea buna (Buna Vestire).
Înmânarea la 1822 a Steagului Agiei s-a luat ca moment de referinta pentru sarbatorirea Zilei Politiei Române.