12 Septembrie 2017Sursa: IPJ TULCEA

ÎN SIGURANȚĂ PE STRĂZILE MUNICIPIULUI TULCEA

În perioada 04-08.09.2017 polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au desfășurat activități preventive de distribuire de materiale informative în cele 5 zone de siguranță publică de la nivelul municipiului Tulcea. Beneficiari ai informațiilor, un număr aproximativ de 500 proprietari de locuințe și posesori de autoturisme.

 

Activitățile preventive se subscriu Programului de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului și campaniei de prevenire a furturilor din locuințe ”Hoții sunt creativi, fii preventiv!”

Activități similare vor fi desfășurate pe toată perioada anului, pentru că siguranța cetățenilor este prioritatea Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea. În acest context, ne dorim ca și tulcenii să fie alături de inițiativele preventive ale instituției noastre, pentru că numai prin eforturi comune numărul victimelor acestui gen de infracțiuni va scădea. Mesajele preventive transmise de polițiști nu reprezintă soluții pentru o protecție absolută împotriva tuturor infractorilor, ci reprezintă sfaturi practice care pot înlătura situațiile în care cetățenii se transformă în victime sigure.

Totodată, este bine cunoscut faptul că o conduită preventivă este mult mai ieftină și utilă spre deosebire de toate procedurile ce implică combaterea unui fenomen sau identificarea unui infractor și recuperarea, dacă acest fapt mai e posibil, a unor prejudicii.

 

Prin intermediul implementării Programului modular de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului și a campaniei de prevenire a furturilor din locuințe ”Hoții sunt creativi, fii preventiv!” vă readucem în atenție următoarele sfaturi:

1.Verificaţi dacă portierele și gemurile sunt asigurate atunci când plecaţi din autoturism.

2.Parcaţi autoturismele pe timpul nopţii numai în locuri iluminate şi vizibile, pentru a putea fi mai uşor supravegheate de patrulele de poliţie.

3.Controlaţi înainte de a pleca de la maşină dacă sistemul de închidere al portbagajului este asigurat corespunzător.

4.Nu lăsaţi la vedere în interiorul maşinii, atunci când coborâţi din aceasta, obiecte de valoare sau tentante.

5.Evitaţi să ţineţi în autoturism (torpedou) actele de identitate, de firmă, permis de conducere, actele de înmatriculare ale maşinii sau orice alte înscrisuri.

6.La coborârea din autoturism, scoateți cheia din contact, chiar dacă veți lipsi pentru un timp foarte scurt; furtul unei mașini cu cheile lăsate în contact durează doar câteva secunde.

7.Atunci când părăsiți autoturismul și acționați închiderea centralizată, asigurați-vă că portiera este inchisă; cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.

8.Nu permiteți accesul în locuință a celor care vin să prezinte diverse ”promoții” în scop caritabil sau pentru sondajele de opinie;

9.Dacă sună la ușă persoane ce pretind că reprezință instituții care oferă servicii publice (deratizare, instalații electrice, termice sau de gaz, etc.), nu le permiteți să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu.

10.Nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile pe care le dețineți sau despre vecini, nici măcar celor care susțin că sunt reprezentanții unor instituții, dar nu pot face această dovadă;

11.Evitați depozitarea la vedere, pe balcon, în față ușii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziționat;

12.Nu comunicați date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețelele de socializare;

13.Nu postați pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că dețineți în casă bunuri de valoare;

14.Bijuteriile în cantități mari, banii, acțiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare;

15.Pentru efectuarea menajului sau a unor reparații apelați la firme autorizate.

 

Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității

Galerie foto